Izetbegović: Sud donio političku odluku i zalupio vrata pred nosom onih koji traže pravdu

Izetbegović: Sud donio političku odluku i zalupio vrata pred nosom onih koji traže pravdu
Učinili smo sve što je u našoj moći da se pravda sazna i da se revizija pokrene. Sud je donio političku odluku a na pravnu rekao je Bakir Izetbegović bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govoreći o odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu da odbaci zahtjev revizijom presude.

Sud nas je izvjestio da ne može poduzeti aktivnosti obzirom da nema jednistvenog stava Predsjedništva, iako je bilo poznato da zajedničkog i usaglašenog stava nema.

“Znali su da je to put u zaustavljanje pravde. Sud nema pravno na cinične manilupacije a cinizam je tražiti novu saglasnost od onih koji se tome suprostavljaju”, kazao je Izezbegović.

 Dodao je da se Sud nije pozvao na članove vlastitog statuta.

“Institucija Međunarodnog suda pravde  je odlučila zalupiti vrata pred nosom onima koji traže pravdu.Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti i pravde za male jer njima pripada mrvica pravde”, naveo je Izetbegović.

Kazao je da Mladen Ivanić ima pravo na vlastite stavove, ali Sud u Hagu nema.

“Sud je odlučio da zatvori vrata pravdi. Ranija presuda ni približno je razjašnjava ulogu Miloševićevog režima u ratu u BiH. Učinili smo sve što je u našoj moći da se istina dokaže i da pravda pobijedi”, naglasio je Izetbegović.

(Vijesti.ba)

Back to top button